joi, 24 februarie 2011

SCHIZOFRENIA-un blestem sau o binecuvantare

Poate ati auzit in treacat sau poate cunoasteti pe cineva afectat de shizofrenie, poate v-ati intrebat ce inseamna, ce este, cum se manifesta...
Nu mi-am propus sa elaborez un articol stiintific, ci pur si simplu sa va vorbesc desprea asta.
M-am oprit asupra acestui subiect din simpatie pentru cei afectati si pentru familiile lor si totodata in incercarea de a familiariza cat mai multe persoane cu acest lucru.
De multe ori la auzul acestui cuvant SCHIZOFRENIE, cei mai multi au o reactie de teama (uneori justificata), unii spun pur si simplu 'Doamne fereste' sau trec indiferenti peste aceste aspecte.
Schizofrenia este o afectiune psihica severa, care face ca bolnavul sa fie din pacate de cele mai multe ori stigmatizat.
Putini stim cu adevarat ce inseamna aceasta boala, cum se manifesta si ce consecinte are.
In cadrul cursurilor pe care le-am urmat in cadrul Spitalului de Psihiatrie 'Dr. Obregia', pot spune ca am avut onoarea sa cunosc oameni minunati afectati de aceasta boala.
Ce inseamna shizofrenia? Pornind de la numele acestei boli, se poate traduce prin scindarea , disocierea personalitatii.
Schizofrenia face parte din categoria psihozelor caracterizata prin ruperea de realitate, care este inlocuita cu o lume de tip autist, ce se dezorganizeaza progresiv, practic bolnavul este depersonalizat.
Halucinatiile pot fi unul din simptomele asociate acestei boli, fiind foarte chinuitoare pentru cei bolnavi, mai ales ca aceste pot fi atat uditive (voci ce ii indeamna la anumite comportamente) cat si vizuale.
Am ales de pe internet cateva imagini sugestive pentru halucinatiile vizuale pe care acestia le au, redate in arta, care s-a dovedit a fi una din terapiile eficiente in tratarea acestei afectiuni psihiatrice.
(Imagini preluate de pe internet)
Cercetarile au aratat ca circa 1% din populatie este afectata de aceasta boala, neexistand o regula a vrstei de debut, insa cu perponderenta debutul este inainte de 30 de ani.
Studiile arata ca frecventa cea mai mare de debut a bolii este cuprinsa intre 15 si 50 de ani.
O persoana schizofrenica are de cele mai multe ori o vorbire sacadata,dezafectiva, fara inflexiuni, rece, ca o trancaneala continua, de cele mai multe ori cu interpretari delirante.
Schzofrenicul -lumea pe care o percepe (o vede si o aude ) este la fel ca cea pe care o percepe un oricare alt om, diferenta venind insa din semnificatia pe care acesta i-o da, deoarece tot ceea ce vede si aude devine pentru bolnav amenintator.
Boala debuteaza de obicei cu o neliniste pe care persoana o simte in mod apasator, pe care nu o poate explica si controla, apoi incep sa apara perceptii delirante care pleaca de la o baza reala (ex:bolnavul percepe peretele ca oricare din noi, doar ca atunci cand intervine delirul, acesta poate avea senzatia ca peretele il striveste, ca va cadea pe el, moment foarte chinuitor pentru bolnav, etc) insa mai tarziu apare intuitia deliranta care nu mai are o baza reala, aceste lucruri ducand la introvertire, la construirea unei lumi autiste.
Schizofrenicii au comportamente bizare, pozitii bizare raportate la context si la normalitate, iar atentia concentrata (voluntara) este destul de scazuta, in ciuda faptului ca au o gandire clara, in ciuda bizareriilor pe care le spun si fac, cu alte cuvinte,te pot privi foarte convinsi atunci cand iti spun ca in camera se afla Dumnezeu si vorbeste cu noi, sau ca el este Napoleon si se comporta ca atare, sau cand are bucurii stranii, aspecte care pentru cei sanatosi mintal pot deveni la un moment dat amuzante.
Din pacate schizofrenicii nu mai manifesta afectiune (sunt saraciti afectiv), nu mai pot avea afectiune pentru cei apropiati (copii, parinti, sot) , arata raceala, distanta, pt ca totul devine amenintaor pentru ei, sunt concentrati in mare masura pe problemele lor.
La unul din cazurile studiate (pentru a va face o imagine)-o doamna in vasta de 46 de ani, cu o schizofrenie paranoida veche, cu cauza endogena (cauzata de anumite leziuni crerebrale), raspunde la cateva intrebari:
P:Cum te numesti?
A.M.:A. Mariana
P:Ce varsta ai ?
A.M.:46
P:Unde locuiesti?
A.M.:In Bucuresti.
P:Esti casatorita?
A.M.Da, sunt.
P:Cum e familia ta?
A.M.:Sotul meu ma jigneste mereu, zice ca sunt o stricata.Dar eu i-am spus ca Dumnezeu mi-a zis sa fac asa si stiu bine ca el e Diavolul, si o sa termin cu el.
P:Ai copii?
A.M.Da, am 3 copii.Unul nascut normal si doi copii din avorturi care vin mereu la mine sa bem cafea.
P:Inteleg...uneori se intampla sa auzi voci sau sau sa vezi lucruri urate?
A.M.:Nu...s-a intamplat mai demult, dar de cand vin in spital nu am mai avut probleme mari.
P:Cum te intelegi cu vecinii?
A.M.:Bine, dar de multe ori ii aud cum vorbesc despre mine si vor sa imi fure copiii si il spun sotului ca sunt o stricata.
P:Ii auzi din camera ta?
A.M.:Da, am asa ...o putere si pot sa ii aud, cateodata ii aud pe toti deodata alteori il aud doar pe Dumnezeu care imi spune ca pacatosii trebuie sa dispara.
P:Inteleg...iti multumesc pentru dialog...
A.M.Acum trebuie sa plec, pentru ca doi dintre copii se decapiteaza in baie, ca au pacatuit...
Ei bine, trist dar adevarat, v-am redat doar un dialog cu un bolnav de schizofrenie, in care am simtit multa teama, mult chin...
Din pacate de-a lungul istoriei ei nu au avut parte de un tratament prea uman,
au fost acuzati ca sunt posedati (practica exorcizarii mai exista si astazi din pacate) biciuiti, infometati, rastigniti, etc, dar slava Domnului ca odata cu progresul stiintei lucrurile s-au schimbat, bolnavii sunt tratati ca niste oameni normali, iar progresul psihofarmacologiei a reprezentat un colac de salvare pentru acestia, ca si psihoterapiile comportamentale.
Tipuri de schizofrenie:
Schizofrenia paranoida-bolnavii au impresia ca sunt persecutati, au halucinatii auditive si vizuale, delir, acestia avand un risc mare de suicid din cauza ideilor de persecutie.In ciuda acestor lucruri, boala are un prognostic bun, deoarece bolnavul poate avea relatii satisfacatoare atat pe plan familial cat si social. (vorbim despre cazurile tratate)
Schizofrenia hebefrenica (dezorganizata)-tulburari afective de tip maniacal, tulburari de gandire, de vorbire, afective, ras nemotivat, regresia afectiva, stari depresiv-anxioase, neintegrare in colectiv. Aceasta forma de schizofrenie nu are un prognostic tocmai bun, deoarece pacientul ajunge la dementa precoce si profunda, afectarea grava a functiilor cognitive si afective
Schizofrenia catatoica-de obicei debuteaza prin agitatie psihomotorie, urmata fara exceptie de stupor catatonic (imobilitate).Alte simptome:mutism, negativism extrem, miscari bizare, ecolalie (repetarea cuvintelor celor din jur), ecopraxie (imitarea automata, patologica, a celor din jur), saracire afectiva. Interesant este faptul ca simptomele catatonice dispar in timpul somnului.
Schizofrenia reziduala-este vorba de pacientii care la un moment dat au prezentat elementele schizofreniei, insa in prezent simptomele nu se mai manifesta, sau elementele psihotice caracteristice, delirul si halucinatia, desi mai pot fi prezente, nu mai sunt inostite de un afect puternic.
Schizofrenia nediferentiata-e cea mai raspandita forma de schizofrenie, si se caracterizeaza prin aceea ca ca desi intalneste elementele specifice schizofreniei nu intalneste elementele definitorii ale celorlalte categorii de schiofrenie.
Desi ne putem speria usor la uazul unui astfel de diagnostic, schizofrenicii sunt fascinanti, au muuuulta imaginatie ce poate fi exploatata prin arta, si nu uitati un lucru: iesirile lor si bizareriile sunt doar un mod de a se apara de aceasta boala care ii inspaimanta, o boala perfida care nu alege si nu previne pe nimeni.
Daca ii intalniti, daca ii cunosteti, nu ii judecati, nu ii etichetati si nu ii blamati...pt ca ne imaginam ca nu-i usor sa nu mai poti avea control asupra ta, asupra celor mai personale lucruri-gandurile, si nu-i usor sa iti vezi mama ca pe un monstru sau sa ai senzatia ca 3 draci iti urla in urechi.
Asadar, sa le intindem o mana celor e sufera de aceasta boala prin a-i intelege.
Cu drag........

2 comentarii:

  1. Trebuie sa recunosc ca am o teama morbida de oamenii atinsi de boli psihice. Nu se stie care e reactia lor in secunda urmatoare, si, poate, de aceea, nu ma simt confortabil in preajma lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmm...da Disa, te inteleg perfect...stii la inceput cand intram in salonul unui om bolnav psihic sau la un interviu si mie imi era tema, ceea ce este justificabil avand reactiile lor in criza insa totul e sa nu ii contrazici, sa ii asculti, sa ii aprobi. Am vazut si scene violente, si asa ca o glumita, sa stii ca am colegi care au mai si incasat-o, dar sunt cazuri izolate. Ei se tem de noi asa cun noi ne temem de ei.

    RăspundețiȘtergere